Friday, November 9, 2007

10 fruktansvärda filmfäder

På söndag är det Fars Dag så jag tänkte tillägna helgen till pappor, idag blir det kassa pappor och imorgon blir det förhoppningsvis bra sådana.
10. Jack Byrnes (Robert de Niro i Släkten är värst och Familjen är värre)
Här har vi ett redigt arsel, men han hamnar ändå ganska långt ned på listan då vi vet att han faktiskt bryr sig om sina barn på något konstigt vänster. Sedan kanske han inte alltid är så förstående, pedagogisk, insiktsfull eller respektfull och han verkar ha en hel del skruvar lösa. En hel del...
Beviscitat: "Stupid cat? How can you say that? That cat's been like a brother to you. And we're supposed to just let him wander the streets without food, water or toilet?"

9. Gideon Largeman (Ian Holm i Garden State)
Att proppa sin son full med piller är ju mycket bättre än att lära känna honom och hjälpa honom att må bra - det vet ju alla! Att sedan inte uppmuntra honom när han försöker leva utan all medicin för att börja känna något igen är ju nära på omänskligt.
Beviscitat: "
Well, you're going against your doctor's recommendation, that a pretty weighty experiment to take on, don't you think?"

8. Col. Frank Fitts (Chris Cooper i American Beauty)
Ibland är man en riktig skitstövel för att man inte mår bra inombords, och ett perfekt exempel på det är ju Rickys pappa i American Beauty. Han är våldsam, förtryckande och dömande. Hurra vad bra!
Beviscitat: "
I'd rather you were dead than be a fuckin' faggot."

7. Noah (Jeff Bridges i Tideland)
Det finns inga tvivel om att Noah älskade Jeliza-Rose, men att låta sin inte ens tonåriga dotter gång på gång bereda och ge en sin "semesterfix" är lite väl skruvat. Han och Queen Gunhilda lämnade på grund av sina egna dumheter lilla Jeliza-Rose att växa upp vind för våg med inget annat än fantastin som sällskap och utan att riktigt förstå att hon nu är ensam.
Beviscitat: "Time for Daddy to take a little vacation."

6. Louis Creed (Dale Midkiff i Jurtjyrkogården)
Efter att ha försökt att återuppliva katten och sett att det inte gått så bra så är det ju enbart av egoistiska skäl som Louis försöker göra samma sak med sin son. Inte nog med att hans agerande tvingar tvååriga Gage att lämna sitt vilorum för att bli en monstruös mördarmaskin, han sätter dessutom resten av omgivingen och dess hälsenor i fara. Sedan kanske mankan tro att hans dumhet slutar där, men oh nej, han har ju en fru med!
Beviscitat:
"I waited too long with Gage, but with Rachel! It will work this time, because she just died, SHE JUST DIED A LITTLE WHILE AGO!"

5. Denethor (John Noble i Sagan om konungens återkomst)
Att favorisera barn är absolut fruktansvärt, men den äcklige svullokungen Denethor är värre än så. Han erkänner villigt för yngste sonen Faramir att han hellre sett att han dog än äldste sonen Boromir, och sedan låter han nästan en medvetslös Faramir brinna upp för att han tror att han förlorat båda sina söner och inte vill inse att han har fel. N.i.c.e. Sedan är han ju en fegis med, i behov av en fet jäkla haklapp.
Beviscitat:
"Do not trouble me with Faramir. I know his uses and they are few."

4. Dad Meiks (Bill Paxton i Frailty)
Okay, okay. Han var sjuk så det var inte hans fel och bla, bla, bla. Men när man uppfostrar barn på det viset får man helt enkelt en fjärdeplats. Pappa Meiks var en religiös fanatiker som trodde att hans mål i livet var att döda demoner i människoskepnad och han förde kunskapen vidare till sina två små pojkar.
Beviscitat:
"You can't make things like that up, son. Killing people is wrong, destroying demons is good. Don't worry, God will send you your own list when you're older."

3. Anakin/Darth Vader (Hayden Christensen och David Prowse/James Earl Jones i Star Wars-filmerna)
Här har vi killen som kan handskas med sina problem, aldrig tar den enkla vägen ut, skyller aldrig ifrån sig och verkligen är där för sina två, små barn. Han skulle aldrig någonsin få för sig att försöka tvinga över dem till den onda sidan, och när det gäller att avslöja sin identitet har han räknat ut det perfekta tillfället, och verkligen övat på hur han ska lägga fram det. Men så var han ju också en otroligt lugn, ansvarsfull och insiktsfull tonåring, aldrig att det kom ett gnäll eller känsloutbrott från honom.
Beviscitat: "It's all Obi-Wan's fault. He's jealous. He's holding me back."

2. Paul Deer (Martin Donovan i The Quiet)
Det spelar ingen roll hur het din dotter än är. Du ska inte förvärra din frus drogberoende så att du utan oro kan spänna på din dotter när frugan ligger utslagen någonstans. Fy skäms.
Vi ska nog nöja oss så här, utan citat, för... Ja okay, jag hittade inga.

1. Jack Torrence (Jack Nicholson eller Steven Weber i The Shining)
Incest, uppfostra barnen till att bli mördare, skapa din sons beroende av psykofarmaka, ja männen på den här listen är verkligen riktiga råttor. Men priset måste väl ändå gå till någon som inte bara, i ett fyllerus, brutit armen på sin lille son och varit allmänt sur, hätsk och i gasen, utan också försöker slakta hela sin familj med yxa. Grattis Jack, du vann.
Beviscitat: "Darling. Light, of my life. I'm not gonna hurt ya. You didn't let me finish my sentence. I said, I'm not gonna hurt ya. I'm just gonna bash your brains in. I'm gonna bash 'em right the fuck in. Ha, ha."

Har jag glömt någon riktigt överjävlig gubbe? Om någon känner sig manad att lämna en egen lista i kommentarerna, eller på sin egen blogg (länka gärna så jag kan läsa den), är det helt okay med mig.

Citat hämtade från IMDb.

No comments: