Saturday, November 10, 2007

10 fantastiska filmfäder

Igår listade jag värdekassa pappor på film, och idag tänkte jag vara lite muntrare och ge er tio av de jag tycker är bäst. Förresten, har ni ringt er pappa idag? Det har jag!


10. Clifford Worley (Dennis Hopper i True Romance)
Hur många pappor känner du som skulle stå emot en beväpnad Christopher Walken för sitt barns skull? Ja inte skulle min det i alla fall. Clifford och Clarence hade ju inte ens en speciellt bra relation!

9. Mr. Bennet (Benjamin Withrow eller Donald Sutherland i Stolthet och fördom)
Visst kunde han vara lite plump, och visst behandlade han inte sina yngsta döttrar lika bra som sina äldsta. Men en man som på den tiden lät sin envisa dotter vara en stark individ istället för ett kuvat kuttersmycke är så otroligt att han givetvis förtjänar en plats på listan.

8. Gomez Addams (Raul Julia i Familjen Addams-filmerna)
En av få på den här listan som inte bara är gift med mamman, utan även avgudar henne! Det betyder dock att han ibland inte har ögon för något annat, och det kan ju gå ut över ungarna. Men Gomez är en förstående far som älskar hela sin familj villkorslöst, och absolut inte kväver dem med strikta regler eller psykisk terror.

7. Mel Horowitz (Dan Hedaya i Clueless)
Vanligtvis i filmer som denna, när fadern är rik och upptagen, hamnar dottern i skymundan. Men Chers pappa tar inte bara hand om sin egen dotter, nej han har även rum för exets flanellskjortsprydde son. Han är kanske lite väl beskyddande, men när Cher berättar att hon förhandlat sig till bra betyg är han lika stolt som om hon hade pluggat sig till dem.

6. John Matrix (Arnold Schwarzenegger i Commando)
Enda kickassplatsen på listan måste ju gå till Arnold, och trots att han spelat pappa i flera filmer är han ju allra bäst i Commando. Hans dotter är hans allt, och när hon blir kidnappad tar han sig över land och hav och genom horder av underhuggare för att rädda henne.

5. Wilbur Turnblad (Christopher Walken i Hairspray)
Nu har jag inte sett originalet, men i nyinspelningen av Hairspray får vi se Walken som en genomsnäll far. Dedikerad till sin fru och dotter, och sin skämtbutik, finns han alltid där när de behöver stöd och några vänliga ord.

4. Jackie Elliot (Gary Lewis i Billy Elliot)
Han är lite tung i gumpen, Jackie, men när det väl kommer till kritan gör han allt för sin lille pojk. Den som inte blir berörd när han bryter strejken för att Billy ska ha råd att dansa balett är död inombords!
3. Marlin (röst: Albert Brooks i Hitta Nemo)
Ännu en ensamstående far på listan! Efter att ha förlorat fru och alla barn utom Nemo är Marlin ganska överbeskyddande och harig. Men när sonen försvinner tar han sig i kragen och beger sig ut för att rädda honom. Till skillnad från John Matrix har han inte kilovis med muskler eller kombatvana så hans resa är så mycket mer imponerande.

2. Jim's Dad (Eugene Levy i American Pie-filmerna)
Om man är pappa till Pajknullaren måste man vara allt bra förstående, och det är precis vad Mr. Levenstein är. Visst är han lite pinsam emellanåt, men vad spelar det för roll när vilka tokigheter Jim än har för sig, tar hans pappa det med lugn. Han försöker, så pedagogiskt han kan, hjälpa sonen med problemet. Vilken fantastisk pappa!

1. Arthur Weasley (Mark Williams i Harry Potter-filmerna)
En miljon ungar, varav två är ena rediga busfrön och en är ett arsel, ett krävande jobb och dålig ekonomi till trots finns Mr. Weasley inte bara där för sin egen familj utan även för Harry. Det spelar ingen roll att man man som vän till Voldemorts ärkefiende blir utsatt för livsfara gång på gång. Arthur kan vara både en kärleksfull far och kämpa för det han tror på. Det kallar jag bra förebild. Sedan är han ju grymt rolig med, vilket gör honom till en personlig favorit.

Vem har jag glömt nu då? Väldigt många kan jag tänka. Kom gärna med egna förslag eller klaga på mina.

No comments: