Wednesday, December 5, 2007

10 "Va, har du inte sett den?!?!?!"

Låt säga att du träffat en ny person och att du efter lite filmsnack får reda på att han eller hon aldrig sett Jurassic Park eller en polisskolanfilm eller kanske Star Wars. Erkänn att du med gapande mun kommer, nästan lite anklagande, att skrika "Va, har du inte sett den?!?!?!". Om du sedan tänker efter lite så vet ju du att du faktiskt har en hel del filmer du missat, så du kanske inte ska säga något? Här är de 10 jag bör skämmas mest över att jag inte sett (jag kommer inte ta med sådana jag börjat kolla på).

10. Lawrence av Arabien - David Lean - 1962
En mastodontrulle det regnade oscarsnomineringar över, och som dessutom vann sju av dem. Den dyker ständigt upp på bästa film-listor och regissören har regisserat en hel del klassiker till. Det kanske är dags för mig att se den.

9. Chinatown - Roman Polanski - 1974
Jag gillar inte Jack Nicholson, och om du stör dig på det kan du sluta läsa nu för han är inte den enda hjälten jag kommer smådissa i den här listan. Han spelar alltid samma karaktär, och den enda filmen jag sett som är ett undantag är Korpen. Där har han tights, är ung och ser ut som min gamla klasskamrat Filip som luktade äckligt. Filmen är från 60-talet, och det mesta jag sett med Jackie boy är från 80-talet och framåt så för att inse hans storhet kanske jag borde vidga mina vyer. Chinatown är en hyllad klassiker, och känns som ett självklart val.

8. En kvinnas doft - Martin Brest - 1992
Vad gör den här bland alla andra tungviktare och klassiker, kanske du tänker nu. Jo det är så här att alla har sett den är utom jag, så jag fattar inte huuuuua-referensen och jag har väl inte heller riktigt insett grejen med Pacino. Japp, you heard me.

7. Citizen Kane - Orson Welles - 1941
Att många anser detta vara bästa filmen någonsin - alla kategorier - borde räcka som anledning. Att den inte hamnar högre på listan är för att den stora massan faktiskt inte sett den (misstänker jag).

6. Dirty Harry - Don Siegel - 1971
Clintan, en av världens mest kända filmrepliker, polisfilmen av alla polisfilmer och jag har missat den. Skam på torra land för sjutton gubbar! Vilka värdelösa storebrödar jag hade, de "tvingade" mig minsann se att westernclintan och Örnnästet (tack!), men inte Dirty Harry. Fnys.

5. Mitt liv som hund - Lasse Hallström - 1985
Hallström är antagligen den svenska regissör jag sett flest filmer av, men den enda svenska filmen i gänget är Tuppen. Efter Mitt liv som hund blev det Hollywood med Julia Roberts och Johnny Depp, Lasse hade ju blivit oscarsnominerad för bästa regissör! Men ändå har jag helt lyckats missa rullen. Fy skäms på mig.

4. Apornas planet - Franklin J Schaffner - 1968
Jag har sett Tim Burtons version, och det gör en ju inte mycket lyckligare. Inte för att jag tror att den här ska vara så mycket bättre, men det tillhör ju för tusan allmänbildningen. Hur många gånger dyker det inte upp referenser till den här rullen i film och TV-serier? Skulle vara skönt att vara in on the joke nästa gång.

3. Mandomsprovet - Mike Nichols - 1967
En av de där klassikerna med stort K - som dessutom har ett minst lika klassiskt soundtrack. Förra våren såg jag, fråga mig inte varför, Ryktet går som ju är lite av en uppföljare till Mandomsprovet och den var helt värdelös. Jag måste lära mig att prioritera.

2. År 2001 - ett rymdäventyr - Stanley Kubrick - 1968
Jag vet en sak om den här filmen: Apor som slår med pinnar till Also Sprach Zarathustra. That's it, och det är ju för sorgligt för någon som kallar sig filmtipsare!

1. Taxi Driver - Martin Scorsese - 1976
Japp, jag erkänner, jag har aldrig sett Taxi Driver och vi äger den på DVD. Orsaken är att jag aldrig varit något vidare Scorsese- eller De Niro-fan. Hädar jag nu igen? Ni får slå mig. Den enda riktigt bra Scorseserullen jag sett är Maffiabröder, men så har jag ju inte sett hans äldre filmer. Jag borde verkligen ge denna en chans.

Jag har faktiskt börjat beta av klassiker jag aldrig sett, först ur är westernrullar men jag kommer nog till den här listan förr eller senare.

3 comments:

Mattias S said...

Ah, några riktigt bra filmer och några som man själv missat att se av någon anlending.

jag said...

Ja vad är den anledningen egentligen... Hur ser din lista ut då?

Mattias S said...

Hmm, svårt, men jag har inget bättre för mig just nu så gör en lista på bloggen. :)