Sunday, May 27, 2007

Gudskelov för mamma!

Idag är det som bekant dagen då barn med snälla mammor får chansen att visa sin uppskattning. Vad de med dumma mammor ska göra vet jag inte riktigt, men att ignorera henne kanske är en fin taktik? Eller om du är riktigt omogen kan du ju tutta eld på en påse med hundskit, lägga utanför hennes dörr och plinga på. Kom bara ihåg att springa därifrån innan hon hunnit öppna! Hur som helst så är filmvärlden full av mammor och jag tänkte göra en fin topp tio-lista över just filmvärldens supermammor. Det hade kanske varit lite roligare och lättare att lista överjävliga morsor, som Mrs. Wiener, men nu ska vi inte vara bittra.


1. Sarah Connor (Linda Hamilton i T2)
Nu är ju situationen med mördarrobotar lite småträlig, så klart, men vem skulle inte vilja ha råcoola Sarah Connor som mamma? Här har du någon som faktiskt förbereder dig för livet, lär dig att ta vara på dig själv och hur man överlever i stort sett vad som helst. Det enda hon tänker på är dig och att du ska ha det bra, hon skulle aldrig sätta in en kontaktannons för att hitta en partner åt dig (som Daphne i Tre systrar & en mamma), favorisera din ballerinasyster och konstant trycka ned dig (som Mrs. Wiener i Welcome to the Dollhouse) eller låsa in dig på vinden för att komma åt lite pengar (som Corrine i Blomblad för vinden).
Filmtipset.se
IMDb.com

2. Peg (Dianne Wiest i Edward Scissorhands)
Det är något bedårande över Wiest, hon ser ut som godheten själv och om du vore ett saxhandad halvmonster vars pappa skapare precis dött skulle inte du vilja att hon tog hand om dig då? Ja det var väl det jag tänkte! Snäll, förstående, omtänksam - allt man vill ha hos en mor. Tänk på att samma skådis även spelar mamma åt Sam och Michael i vampyrkomedin The Lost Boys, så du kan ju alltid passa på och hyra den med.
Filmtipset.se
IMDb.com

3. Samantha Caine/Charly Baltimore (Geena Davis i The Long Kiss Goodnight)
Visst kan det vara lite läskigt att upptäcka att din mamma helt plötsligt vet hur man knäcker nacken av folk, kastar kniv och hanterar automatvapen men när du blir kidnappad av ditt arselhål till biologiska pappa är du nog mest glad över saken. Likt många av mammorna på den här listan skulle Sam göra precis vad som helst för sitt lilla barn, och med tanke på hur många det finns där ute som inte ens kan sluta röka under graviditeten för sitt ofödda barns skull är det ganska imponerande.
Filmtipset.se
IMDb.com

4. Mrs. Brisby (röst: Elizabeth Hartman i Brisby och NIMH:s hemlighet)
När man som liten sork uppsöker både musätande ugglan och de lömska, übersmarta råttorna för att hjälpa sin lilla familj undan bondens plog är man allt dedikerad. Änkan Mrs. Brisby uppvisar både stort mod och stort hjärta när hon kämpar på för att kunna flytta hela sitt hus, där lille Timothy ligger sjuk i lunginflammation, till en ny, säker plats.
Filmtipset.se
IMDb.com

5. Mrs. Gump (Sally Field i Forrest Gump)
Nu vet jag inte riktigt om jag skulle uppskatta att min mamma nuppsade med min rektor för att jag skulle få gå i en normal skola, men det är ju en väldigt fin gest. Mrs. Gump är en riktig stöttepelare, och Forrest skulle aldrig ha blivit den glada, framgångsrika mannen han blev utan henne. En mamma som lär sitt barn att allting är möjligt, istället för att säga "Men du har ju inget bollsinne!" när man säger att man skulle vilja börja spela basket, är kanoners i min bok. Sally Field spelar även en väldigt hängiven mor i Inte utan min dotter, men den är inte så bra så den fick ingen plats på listan.
Filmtipset.se
IMDb.com


6. Ellen Ripley (Sigorney Weaver i Aliens - återkomsten *bild*)
Man måste inte vara en biologisk mamma för att vara en bra mamma, och det bevisar Ripley. Visserligen gäller det bara några dagar men till slut ser Newt på henne som sin mor och det är det enda som räknas. Mitt "åh hon slåss mot monstruösa varelser eller horder av underhuggare i timmar, trött och skadad, mot alla odds, för att skydda sin unge"-argument kanske börjar bli lite tröttsamt vid det är laget, men vad fan! Dessa kvinnor är imponerande förebilder och på vita duken är en mamma oftast actionhjältinna, en redig bitchkärring eller död, så den här listan var faktiskt lite lurig att sammanställa.
Filmtipset.se
IMDb.com

7. Kala (röst: Glenn Close i Tarzan)
Att man inte behöver vara släkt för att vara en bra mor har vi redan kommit fram till, men man behöver faktiskt inte ens vara människa. I Tarzan tar en gorillahona hand om en föräldralös bebis och älskar honom mer än vad många blir älskade av sina människomammor. Hennes val var knappast populärt av resten av flocken men hon stod fast vid sitt beslut och beskyddade sin bebis för allt vad hon var värd och vi vet ju alla hur saken slutar: Tarzan blir djungelns konung!
Filmtipset.se
IMDb.com

8. Beverly R. Sutphin (Kathleen Turner i Serial Mom)
Okay, nu kanske du tycker att jag är helt ute och cyklar, men tänk efter lite... Här har vi en kvinna som bokstavligt talat går över lik för att skydda sin familj. Hon må vara en psykotisk mördare som terroriserar sina grannar genom att pervoringa till dem men en god mor är hon allt. Så länge du inte tuggar tuggummi och har vita skor efter Labor Day, det vill säga.
Filmtipset.se
IMDb.com

9. Tess Coleman (Jamie Lee Curtis i Freaky Friday)
Hon kanske inte är världens bästa mamma i början, men Anna är inte heller världens bästa dotter och man måste komma ihåg att man oftast är minst två skyldiga i en konflikt. Men filmen fortgår och både mor och dotter lär sig ett och annat om varandra och sig själva och när allt kommer till kritan är Tess dotter viktigare än något annat. Att hon dessutom spelas av charmiga Curtis gör ju inte saken sämre. Jag måste dock påpeka att Lindsey Lohan är med i filmen, så förvänta dig inget mästerverk.
Filmtipset.se
IMDb.com

10. Tanternas tanter - Auntie May, Auntie A(mbrosia) och Aunt Maggie (Rosemary Harris i Spindelmannen-trilogin, Billie Whitelaw i Merlin och Kim Basinger i Bless the Child)
Som sagt, det är ont om snälla mammor i filmerna, i alla fall om man som jag mest ser brittiskt och amerikanskt i färg och inte vill ha med kassa smörfilmer som Vid din sida på sin lista. Hur som helst, oftast så har mamma dött eller lämnat familjen för en annan man eller sprit eller något annat sympatiskt och då finns det om man har tur, en snäll tant som kan ta hand om en. Tanten är alltid en klippa på att veta och lära ut vad som är rätt och fel, hon dömer aldrig utan tröstar, förstår och löser och trots att hon oftast är singel har hon alltid ork och tid. May, Ambrosia och Maggie är fina exempel på detta.
Filmtipset.se: Spider-Man, Merlin, Bless the Child
IMDb.com: Spider-Man, Merlin, Bless the Child

Så hur många fantastiska mammor har jag missat? Bör jag se mer svartvitt? Finns det bättre mammor i europeiska eller asiatiska filmer? Är jag lite väl förtjust i kickassmorsor? Kom gärna med egna förslag.

No comments: