Monday, May 28, 2007

Vad gör du nu för tiden? - Brat Pack del 1

För något som känns som hundratals år sedan var jag en liten skitunge och lyssnade på a-Ha. Jag var ännu inte tillräckligt gammal för att förstå tjusningen med high school-filmer och tittade istället på äventyr som Indiana Jones, Star Wars, Stålmannen och E.T. Det var först senare i livet, när åttiotalet var över, som jag upptäckte denna genre och hur åttiotalets bidrag helt klart var mest underhållande. Vem hade vi främst att tacka? Jo manusförfattaren och regissören John Hughes och de ungdomar han hade i sina filmer, ett gäng som dominerade tonårsfilmen under det årtiondet - The Brat Pack. Men tiden gick och de blev mindre och mindre heta, vissa råkade ut för skandaler, andra sade nej till fel film och fick bara skiterbjudanden därefter och de slutade helt enkelt bli publikdragarnamn. Eller?


Brat Pack del 1 - Emilio Estevez
Tolfte maj 1962 fick nygifta paret Martin, som precis börjat få småroller i TV, och Janet Sheen en liten gosse de döpte till Emilio. När sonen knappa tjugo år senare själv bestämde sig för att bli skådespelare ville han inte få roller på grund av sin, nu framgångsrike, far och tog därför familjenamnet Estevez. Martin Sheen var nämligen född Antonio Estevez.

Efter att ha medverkat i filmer som The Outsiders och Repo Man fick Emilio rollen som busen Bender i John Hughes The Breakfast Club (1985), men när regissören inte kunde hitta någon till sportfånerollen Andy gav han Emilio den istället. Bender gick därför till Judd Nelson, och tillsammans spelade de mot tre andra framtida Brat Packare Molly Ringwald, Anthony Michael Hall och Ally Sheedy. Filmen blev en stor hit och räknas av många idag som den ultimata tonårsfilmen.
Samma år kom filmen St. Elmo's Fire, som hade sju av de åtta Brat Packarna i rollerna, där Emilio spelade servitören Kirby som drömmer om att bli advokat.
Nästa stora hiten var Young Guns, där han spelade mot brorsan Charlie Sheen, och han hade även vid det här laget hunnit få två döttrar med dåvarande flickvännen Carey Salley. 1990 kom uppföljaren, åttiotalet var över och filmrollerna kom mindre tätt. För den stora massan är ju Mighty Ducks-trilogin ganska känd och ingen kan väl ha missat Spanarna, vilken TV3 och TV6 sänder i tid och otid, men utöver det har det inte hänt så mycket på skådisfronten.

Vid sidan om sin skådespelarkarriär har nämligen Estevez försökt sig på att regissera, och det har tydligen gått relativt väl. Första filmen kom redan 1986, men varken den eller de tre han gjorde efter sågs av speciellt många. Under 2000-talet har han gästregisserat i serier som Cold Case och CSI:NY och förra året kom fjärde rullen Bobby, en film om mordet på senatorn Robert F. Kennedy, vilken han även skrivit manus till. Bobby blev emmynominerad för bästa dramafilm, fick en SAG-nominering (Screen Actors Guild) och vann för bästa biografi under Venedigs filmfestival.

Om man ska tro IMDb verkar han inte ha några projekt på gång, men han är relativt nyförlovad med journalisten Sonja Madgevski och Bobby har gått bra så det börjar se ljust ut för Emilio och jag avslutar därmed detta med lite tips och ett citat:

Nu har jag inte sett så mycket med Estevez, men se The Breakfast Club och Young Guns för underhållning, St. Elmo's Fire och Repo Man för allmänbildning och försök se Bobby och The Outsiders för de verkar lovande.

"The most significant thing my father has taught me is that my job is no more or less important than someone else's. When I realize there are a billion people in China who don't know I exist, any flightiness is swept away" (från IMDb)



No comments: