Thursday, May 24, 2007

Scoobisar, var är ni?

Lite då och då undrar jag över vad buffycasten egentligen har för sig nu för tiden. Ja, att Sarah Michelle Gellar arbetar det vet vi väl alla (även om det är i filmer som sällan är något att hänga i julgranen), och jag såg faktiskt Anthony Head i en ganska trivsam film (Imagine Me and You). Men de andra då? Får verkligen Amber Benson några erbjudanden? Vilken hårfärg har James Marsters? Äger Emma Caulfield några kaniner månne? Så jag bestämde mig för att ta reda på det. Kind of.


1. Sarah Michelle Gellar a.k.a. Buffy Summers
Det är väl ganska bekant att SMG fortsatt i scoobyanda, bland annat med just Scooby Doo-filmer, The Grudge I och II och den långsamma "skräckfilmen" The Return. Men hon har även gjort lite röstjobb, som i Seth Greens serie Robot Chicken, och i några animerade filmer. Enligt IMDb spelar hon just nu en film om Alice i Underlandet som trasig vuxen, och filmen Addicted, som regisserats av svenskarna Joel Bergvall och Simon Sandquist, är i post production. Privat är hon fortfarande gift med talanglöse ögongodiset skådisen Freddie Prinze Jr., de börjar faktiskt närma sig sin femårsdag - imponerande för ett hollywoodpar.

2. Alyson Hannigan a.k.a. Willow Rosenberg
Även om ganska kassa Förhäxad var så populärt att det varade i åtta säsonger så är ju Willow allas vår favorithäxa. Hon spelar en av huvudrollerna i sitcomen How I Met Your Mother, som precis har avslutat sin andra säsong i USA, men på filmfronten står det ganska still. Hon var med i pinsamt dåliga Date Movie och gjorde en av rösterna i animerade mokumentären Farce of the Penguins (vilken jag inte sett, och antagligen inte kommer att se). Det ryktades även om att Hannigan spelat in en hemmagjord porrfilm, vilket orsakade en liten skandal, men senare visade sig det vara porrskådisen (och nära på dubbelgångaren) Luna Lane som var den skyldiga.
Likt SMG är hon gift med en kollega, nämligen Alexis "Wesley Wyndam-Pryce" Denisof, och har varit så sedan 2003.

3. Nicholas Brendon a.k.a. Xander Harris
Efter sista säsongen av Buffy var han med i några tv-filmer, och fick en större roll i en komediserie som lades ned innan ens första säsongen var över. För tillfället verkar han inte göra något speciellt utöver röstjobbet i en tecknad serie och i september har hans film Unholy, med Carpenters gamla favorit Adrienne Barbeau, USA-premiär. Även om hans gamla tv-bästisars äktenskap går bra håller han och frugan Tressa DiFiglia på att skilja sig, och för tre år sedan lade han in sig själv på torken på grund av alkoholism.

4. Anthony (Stewart) Head a.k.a. Rupert Giles
ASH har faktiskt varit en upptagen liten bäver, för att översätta rakt av. Förutom att ha varit med i en jädrans massa filmer har han även gjort röster till tvspel, gästspelat i en handfull tvserier och är en i Little Britain-ensemblen. Som om inte det vore nog har Tim Burton givit honom en roll i sin kommande film Sweeney Todd (titelrollen spelad av allmänt avgudade Johnny Depp). Jag är inte förvånad, då jag anser honom vara en fantastisk skådespelare!
Han är fortfarande gift med sin fru sedan tjugofem (!) år, har två döttrar och har även lyckats medverka i en hel del pjäser. Oh my.

5. James Marsters a.k.a. Spike
Smallville - den populära serien om Clark Kents tonårsliv - kryddade sin femte säsong med lite Marsters, då han spelade professor Milton Fine. Men det är ju inte första gången WB (nu CW) återanvänder skådisar. Att han även repriserade sin roll som den överblonderade vampyren i Angel lär ju ingen missat. Men utöver det är kanske hans karriär inget att bli imponerad över: några röstjobb och roller i filmer knappt någon sett. I december detta år har dock filmen P.S., I Love You USA-premiär och även om han inte har en huvudroll kommer nog namn som Hilary Swank och Gerard Butler dra folk. Som säkert alla spikeälskare vet är han även musiker. Tidigare var han med i bandet Ghost of the Robot, men kör nu solokvist och har turnerat i bland annat Storbritannien. Åh, och Jag gissar att Marsters är brunhårig för tillfället.

6. Emma Caulfield a.k.a. Anya(nka Christina Emmanuella Jenkins)
Hennes CV är tre tvfilmer, en kortfilm och en nästandokumentär (där hon spelar en påhittad version av sig själv) rikare. Men hon har också gjort inhopp i tidigare nämnda Robot Chicken och gästspelat i ett avsnitt av underhållande serien Monk. Enligt IMDb är hon fortfarande god vän med ASH, Hannigan och Tom "Andrew" Lenk, medan det ryktas att hon inte kommer överens med SMG - något hon säger inte är sant.

7. Michelle Trachtenberg a.k.a. Dawn Summers
Även om många upprördes av Trachtenbergs intåg i Buffy, verkar inte branschfolk ha något emot henne. Även om hennes karriär inte är spikrak får hon i alla fall jobb och är nu gammal nog att anses som sexsymbol - något som brukar boosta unga skådisars karriärer. Hon har gjort varierade val, gästspelat i ohyggligt populära serien House och i creddiga Six Feet Under, varit med i den urbra independentfilmen Mysterious Skin, men även larviga i tonårskomedier, nyinspelningen av teenslashern Black Christmas och familjefilm från Disney. När det gäller hennes privatliv är det svårt att veta vad som försiggår, enligt vissa är hon lesbisk, enligt andra träffar hon den mycket äldre Jason Lewis, men de är bara två i raden av många rykten och det är nog bara hon själv som vet. Just nu spelar hon in ett pilotavsnitt för serien The Hill, som verkar vara lite Romeo och Julia-inspirerad, där hon givetvis spelar juliarollen.

8. Kristine Sutherland a.k.a. Joyce Summers
Efter att ha tagit en flera år lång paus från film- och tvbranschen är Sutherland tillbaka i miniserien Comanche Moon, som har premiär i USA senare i höst. Ja om man nu inte räknar hennes advilreklam och deltaganden på science fictionmässor. Hon är fortfarande tillsammans med sin skådespelande make John Pankow, de gifte sig redan 1986, och de har ett barn tillsammans.

9. Amber Benson a.k.a. Tara Maclay

Hon är inte bara skådespelerska, utan även regissör, manusförfattare och producent - och boy har hon legat i! Förutom gästinhopp i serier som Supernatural (där hon spelade vampyr), har hon medverkat i ett tiotal filmer - ingen av dessa är dock kända filmer och verkar inte ha nått en särskilt stor publik. Trodde du att det var allt? Nej, hon har även skrivit för serietidningar, bland annat historier som utspelar sig just i Buffyverse (ja, Buffy finns även i serietidningsformat, men det visste du väl redan?).

10. Seth Green a.k.a. Oz
Green verkar vara den som har legat i mest sedan Buffy, men så slutade han ju mycket tidigare med. Förutom sin egen serie Robot Chicken, ger han röst åt dumme Chris Griffin i den oförklarligt populära simpsonskopian Family Guy. Han har gästspelat i väldigt många serier, varit med i framgångsrika filmer som Austin Powers-trilogin (men även i lite mer obskyra filmer så klart) och ska spela in uppföljaren till The Italian Job, där han återigen spelar killen som egentligen uppfann Napster.

Saknar du någon? Well, jag ska göra en om Angel-folket med så du kanske hittar dem där. Vill hålla en jämn och fin tiopunktslista, ordnad efter antal avsnitt (om du undrade över det).

No comments: