Sunday, July 22, 2007

Vad gör du nu för tiden? - Brat Pack del 5


Brat Pack del 4 - Demi Moore
Det var den elfte november 1962 som den mest kända och framgångsrika (inte för att det säger så mycket) bratpackaren föddes - Demetria Gene Guynes (även känd som Demi Moore). Hennes uppväxt var inte särskilt stabil, pappan stack innan hon ens fötts, mamman och nya karl'n söp, grälade och slogs, de flyttade runt som bara attan och till slut tog styvpappan livet av sig. Så vid sexton års ålder hoppade Demi av skolan för att jobba som pinuppa. Två år senare gifte hon sig med rockmusikern Freddy Moore och vid nitton hade hon fått sin första filmroll i Choices.

Efter det började det rulla på, 1982 fick hon en stor roll i skräckfilmen Parasite, och en återkommande roll i såpan General Hospital, och 1985 kom stora genombrottet med St. Elmo's Fire. Men för att få rollen som drogberoende Jules var hon tvungen att skriva på ett kontrakt där hon lovade att hon skulle göra något åt sitt eget missbruk och sin alkoholism, något som förändrade hennes liv. Hon fortsatte synas i filmer som Härom natten och Emilio Estevez regidebut Egen lag. Vid det här laget hade hon även skilt sig från maken, och 1987 gifte hon sig för andra gången, nu med Bruce Willis.

Det var under första delen av 90-talet som Demi blev riktigt stor. 1990 kom dundersuccén Ghost, som bev belönad med hela två Oscar - en för manus och en för bästa kvinnliga biroll (Whoopi Goldberg). Efter det blev det stjärnspäckade rättegångsfilmen På heder och samvete och sexiga thrillers som Ett oanständigt förslag och Skamgrepp. Demi var helt plötsligt högst betalda skådespelerskan i Hollywood, och den första som fick 10 miljoner för en roll (dollar, that is). Men sedan gick det utför.

1995 kom Passionens pris, som bara spelade in runt en femtedel av budgeten, och efter det antingen bara b-rullar eller publikfiaskon. Men hon hade i alla fall hunnit få tre små döttrar, Rumer, Scout och Tallulah tillsammans med maken Bruce, poserat naken två gånger med sin gravidmage och hamnat på Peoples lista över de 50 mest vackra människorna (läs kändisarna) i världen (1996). Förutom skådespeleriet hade hon även givit sig på det där med att producera, och lyckades väl ganska bra med det då hon satsade på populära Austin Powers-trilogin.
1997 var hon med i Harry bit för bit och sedan hade hon en paus på hela tre år innan nästa film - Passion of Mind - släpptes. Privat hade hon och Bruce brutit upp, efter elva år tillsammans, men fortsatte ovanligt nog att ha bra kontakt för barnens skull. Han var till och med gäst på hennes nästa bröllop, med Ashton Kutcher (2005).

Just nu är Demi aktuell i seriemördarthrillern Mr. Brooks, där hon spelar dukig polis, och hon dyker då och då upp i skvallerpressen då de älskar att spekulera om huruvida hon och sexton år yngre maken Ashton väntar tillökning eller ej.
Nästa år kommer animerade äventyrsfilmen The Magic 7 där hon gör en av rösterna, men annars ser det tomt ut. Hon kanske bestämmer sig för att göra ännu en bslimmad nakenchock, som i Striptease och Charlies änglar: Utan hämningar, där hennes enda syfte - vad det verkar som - var att visa upp sin vältränade, plastikopererade kropp?

Nu har ju inte direkt Demi varit med i några superrullar, av de elva jag sett finns inte en enda fyra eller femma. Men jag tycker ändå att ni ska se Mr. Brooks, en film som kanske inte är superb men i alla fall halvintressant, och filmer som Ghost och St. Elmo's Fire tillhör ju allmänbildningen. Sky Ett oanständigt förslag som pesten, och om du vill se en vacker film som kanske är lite väl förutsägbar, men har bra musik och härlig stämning - hyr Half Light.

Citatet kändes rätt då hon, som är inne på sin tredje make, borde veta vad hon snackar om:

"The truth is you can have a great marriage, but there are still no guarantees." (från IMDb)

No comments: