Tuesday, June 5, 2007

Vad gör du nu för tiden? - Brat Pack del 2


Brat Pack del 2 - Anthony Michael Hall
Michael Anthony Thomas Charles Hall föddes i Boston, fjortonde april 1968, vilket gör honom till den yngste bratpackaren. Hans karriär började med reklamfilm och pjäser innan han fick lite småroller i komedier. Men så fick han rollen som Farmer Ted i Födelsedagen, och John Hughes fortsatte att ge honom roller i The Breakfast Club och Drömtjejen och Hall blev känd som übertönten nummer ett. Men när Hughes erbjöd honom mer töntroller, som i Fira med Ferris och Pretty in Pink, tackade han nej för att undvika att bara ses som nerdkillen och de arbetade aldrig tillsammans igen. Istället var han med i SNL mellan 1985-1986 och valde andra typer av roller i några filmer som inte direkt blev kassasuccéer. Under hela denna tid, från det att han var 13, hade han börjat dricka och när han blev 18 hade det tagit över hans liv. Så han bestämde sig för att sluta (har inte druckit sedan dess tydligen) och 1990 var han med i nästa succé, Edward Scissorhands, där han spelade Winona Ryders aggressiva, atletpojkvän. Något man inte var van att se honom som.

Under 90-talet räknades Hall inte direkt som publikdragarnamn. Visst arbetade han, men det var inte många som såg filmerna han var med i. 1994 regidebuterade han med komedin Hail Caesar, där han också spelade huvudrollen, och den har fått hela 3.1/10 av de dryga 200 betygsättarna på IMDb. Sedan gick det nästan 10 år utan något märkvärdigt - förutom emmybelönade Piraterna vid Silicon Valley där han spelade Bill Gates - på meritlistan. Men 2002 kom piloten som åter gjorde Hall till ett bekant ansikte för USA:s tvtittare - The Dead Zone. Ni vet, Stephen King-boken som även blev en ganska bra film med Christopher Walken? Där spelar han huvudrollen Johnny Smith, mannen som efter att ha legat i koma i sex år blivit synsk, och i sommar kommer första avsnittet på sjätte säsongen. Ja, du hörde mig, serien är fortfarande igång och har givit hans karriär en rejäl nytändning. Han inte bara spelar i den, utan har även regisserat ett avsnitt och är producent. Men allra störst måste det väl ändå vara att han fått en roll i uppföljaren till Batman Begins, vilken roll han har är än så länge hemligt, men att det är en storfilm är ju ganska känt. Minst sagt.

Just nu är det två långfilmer och en miniserie han medverkat i som väntar på att få komma ut, och han spelar som sagt in The Dark Knight, vilken räknas vara klar 2008. Likt många andra skådespelare håller han även på med musik och sjunger i och skriver musik för bandet Hall of Mirrors. Han är inte gift men verkar vara seriöst involverad med fotomodellen Sandra Guerard, och på den gamla goa tiden dejtade han bland andra Molly Ringwald.
Som vanligt tänker jag avsluta med tips och citat.

Jag har bara sett fem filmer med Hall, vilka jag tänker skriva upp i brahetsrordning:
1. Edward Scissorhands
2. The Breakfast Club
3. Födelsedagen
4. Drömtjejen
5. Ett päron till farsa
Den jag tror inte så många sett är Födelsedagen, vilken gav mig många skratt och det fina nöjet att se en ung, töntig John Cusack - så se den!

"I grew up in the public eye. I can't hide from that. I always embrace the work I've done before. I wouldn't be where I am now if it wasn't for those movies. I'm always baffled by actors who are like, 'I'm not going to talk about the '80s.' What? You're just forgetting that whole experience? I feel very fortunate to have been able to do those films. It gave me the tools I needed to be where I am." (från IMDb)

No comments: